AntiFilter v2.0

Klicka på [+] tecknet för att läsa om ett individuellt exempel och [-] tecken för att stänga den samma.

Hastighetshöjare på internet [+] [-]

Hastighetshöjare på internet

Webbacceleratorer är mjukvara som snabbar upp din internetuppkoppling genom att mellanlagra (cache) webbsajter som används ofta på din lokala hårddisk eller på en utomstående servrar, vilket ger intrycket att din internetuppkoppling är snabbare. De kan också använda DNS-lagring av samma sajter, vilket också snabbar upp hastigheteten på ditt surfande eftersom en namnserver inte behöver kontaktas varje gång. Eftersom du hämtar webbmaterialet från cachen och inte från blockerade sajter direkt, kan du undgå normal intnetfiltrering och komma år censurerat innehåll.

Exempel:

Google Web Accelerator
FasterFox
Ziproxy


[dölj]
Alternerande Domän Namn [+] [-]

Alternerande Domän Namn

En av de vanligaste metoderna för att censurera en webbsajt är att blockera tillgång till dess domänamn, t.ex. news.bbc.co.uk. Sajter kan emellertid vara tillgängliga med andra domännamn som newsrss.bbc.co.uk. Så om ett domännamn blockeras, försök komma åt komma sajts innehåll via en annan domän.

Exempel:

news.bbc.co.uk -> newsrss.bbc.co.uk
www.fajaf.com -> mobil.fajaf.com

[dölj]
RSS Aggregator [+] [-]

RSS-Aggregator

RSS-aggregatorer är webbsajter som tillåter dig att bokmärka och hålla dig uppdaterad med RSS-stödda sidor utan att besöka dem. Dessa sajter hämtar de senaste uppdateringarna på dina blockerade sajter och gör dem tillgängliga för dig. Eftersom det är RSS mjukvaran som kopplar upp sig mot de blockearde sajterna, och inte din dator, kan du komma åt censurerat innehåll.

Exempel:

Bloglines
Google Reader
Feedreader
RssReader


[dölj]
Översättningstjänster [+] [-]

Översättningstjänster

Det finns många översättningssajter på nätet, ofta tillhandahålls de av sökmotorer. Om du begär tillgång till en webbsajt genom en översättningssajt, är det den domänen som begär det blockerade materialet du söker efter. Detta tillåter dig att läsa censurerat innehåll utan att direkt logga in på den filtrerade sajten.

Exempel:

Babel Fish Translation
Freetranslation.com
Google Translate


[dölj]
Cachade webbsidor [+] [-]

Cachade webbsidor

Många sökmotorer på internet förser numera kopior av webbsajter, kända som cachade sidor, av originalet de indexerar. När du letar efter en webbsida, håll utkik efter en liten länk kallad "cached" bredvid dina sökresultat. Eftersom du hämtar en kopia av sajten ifråga från sökmotorns server och inte från den blockierade sajten sig självt, kan du komma åt censurerat material. Det finns dock ingen garanti eftersom många länder/företag även blockerar caching-tjänster.

Exempel:

Google Cache
Yahoo Cache


[dölj]
Erhåll webbsidor genom e-post [+] [-]

Erhåll webbsidor genom e-post

E-post robotar skickar dig de sidor du begär genom e-post. Vissa adresser på följande lista kan vara föråldrade och inte länge tillgängliga, kolla isåfall info-länken. Du använder tjänsterna genom att skicka ett e-postmeddelande till adressen längst upp och skriver sen in webbsidan du önskar på den plats som parentesen visar.

www@web2mail.com
[SUBJECT] http://www.url.se/
info: http://www.web2mail.com/

agora@dna.affrc.go.jp
[BODY] send http://www.url.se/

agora@kamakura.mss.co.jp
[BODY] send http://www.url.se/

page@grabpage.org
[SUBJECT] url: http://www.url.se/
info: http://www.grabpage.org/

webmail@www.ucc.ie 
[BODY] SEND http://www.url.se/

text@pagegetter.com
[BODY] http://www.url.se/

data@downloadslave.com
[BODY] http://www.url.se/

frames@pagegetter.com
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.pagegetter.com/

web@pagegetter.com
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.pagegetter.com/

webgate@vancouver-webpages.com
[BODY] get http://www.url.se/
info: http://vancouver-webpages.com/webgate/

webgate@vancouver-webpages.com
[BODY] mail http://www.url.se/
info: http://vancouver-webpages.com/webgate/

www4mail@unganisha.idrc.ca
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.www4mail.org/

www4mail@wm.ictp.trieste.it
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.ictp.trieste.it/~www4mail/

www4mail@access.bellanet.org
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.bellanet.org/email.html

www4mail@kabissa.org
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.kabissa.org/members/www4mail/

www4mail@ftp.uni-stuttgart.de
[BODY] http://www.url.se/

www4mail@collaborium.org
[BODY] http://www.url.se/
info: http://www.collaborium.org/~www4mail/

binky@junoaccmail.org
[BODY] url http://www.url.se/
info: http://boas.anthro.mnsu.edu/

iliad@prime.jsc.nasa.gov
[SUBJECT] GET URL
[BODY] url:http://www.url.se/
info: http://prime.jsc.nasa.gov/iliad/

För att göra en sökning via e-post och sökmotorn Lycos, skicka ett meddelande till någon av nedanstående servrar med söksträngen. Byt ut orden söksträng1 och söksträng2 med vad du vill söka efter. Du får sedan svaren skickade till dig via samma e-post adress du använde för att skicka förfrågan.

http://search.lycos.com/?query=söksträng1+söksträng2&x=0&y=0
  agora@dna.affrc.go.jp   
  agora@kamakura.mss.co.jp  
  agora@www.eng.dmu.ac.uk  
  agora@uit.no        
  agora@mx.nsu.nsk.su    

[dölj]
Webbaserade system [+] [-]

Webbaserade system

Dessa är speciella sajter som möjliggör för användare att indirekt surfa en sajt och låta den kringgående sajten fungera som en mellanvägg. Det existerar ingen koppling mellan användaren och den begärda sajten eftersom specialsajten osynligt agerar som ombud på din begäran vilket tillåter användare att surfa in på blockerade sajter. Eftersom dessa sajter oftast är kända av filtreringsprogram och länder som blockerar på nationell nivå finns de oftast redan på deras svarta listor.

För att vara säker på att att behålla din anonymitet bör sajten i fråga börja med "https" vilket aviserar att den stödjer kryptering. Du bör se en gul färg i adressfältet och ett lås i din webbläsares botten likt denna . Om du kommunicerar utan dessa säkerhetsfunktioner kan vem som helst se dina surfvanor, oavsett om du sitter på jobbet eller surfar hemifrån.

Vanligtvis fungerar det att använda både http:// och https://.

Exempel:


[dölj]
Webbtunnlar [+] [-]

Webbtunnlar

Att skapa en tunnel betyder att du kapslar in en form av datatrafik inuti en annan form av trafik. Vanligtvis tunnlas osäker okrypterad trafik inuti en krypterad koppling. Datorn fungerar som vanligt, men körs genom en tunnel till en icke-filtrerad dator som vidarebefodrar en användarens begäran och respons transparent.

Användare med kontakter i ett icke-filtrerat land kan på så sätt sätta upp privata tunneltjänster medan dem utan kontakter kan köpa kommersiella tunneltjänster. Genom att använda webbaserade tjänster restrikterar du tunneln till webbtrafik så att webblsäaren fungerar, men inte andra program. Mjukvara som körs lokalt möjliggör att någon kan 'tunnla' multipla internetapplikationer, som e-postklienter och Instant messaging (IM).

Exempel:

UltraReach
FreeGate
Anonymizer
VPNTunnel
Ghost Surf


[dölj]
Webbtunnlar Mjukvara [+] [-]

Webbtunnlar Mjukvara

Se webbtunnlar för en förklaring.

Exempel:

GPass
HTTP Tunnel
Guardster
Hopster
Relakks


[dölj]
Anonyma Kommunikationssystem [+] [-]

Anonyma Kommunikationssystem

Anonyma teknologier döljer en användares IP-nummer från servern som gästar webbsidan. Eftersom användare av anonym teknologi gör förfrågningar för innehåll på internet genom en proxy-tjänst, istället för genom webbserven direkt, är anonyma teknologier väldiogt användbara för att kringgå internetcensur.

Exempel:

JAP
Tor
Freenet Project
I2P
CoDeeN
Entropy


[dölj]
Ändra DNS-servrar [+] [-]

Ändra DNS-servrar

DNS (Domain Name Service) är namnsystemet som används för att omvandla webplatsnamn till sin numeriska adress. Om din ISP använder internetfilter på en DNS-nivå kan du enkelt kringgå detta filter genom att på egen hand byta ut de DNS-inställningar du fått av din ISP till ett nytt par domännamnservrar i din dators nätverkskonfiguration. Vi rekommenderar att du använder OpenDNS namnservrar (se nedan) som är fria för vem som helst att använda. För detta krävs att du konfigurerar dina nätverksinställningar, vilket kan vara lite besvärligt om du är ovan. För hjälp finns en bra guide för varierande operativsystem här.

  1. 208.67.222.222
  2. 208.67.220.220

Du kan hitta fler alternativa DNS-servrar genom att använda förslagen nedanför:

www.dnsserverlist.org
www.opendns.se
80.247.230.136


[dölj]
Hosts-filen [+] [-]

Hosts-filen

Hosts-filen är en lokal data-fil som används för att lagra information var en nod kan hittas på ett nätverk och är en föregångare till DNS-systemet. Filen kartlägger hostnamn till IP-adresser. Den används fortfarande som ett tillägg i nätverk av olika storlekar. Det betyder att du kan använda den för att lägga in dina egna adresser och kringå filtrering på DNS-nivå.

Beroende på ditt operativsystem och version finns den lokaliserad på olika platser, se WikiPedia för mer information. En varning: Använd inte hosts-filen i någon större utsträckning, eftersom om den innehåller för många rader kan din internetuppkoppling bli slöaktigt. För att redigera filen krävs det att du känner till både domännamnet och ip-adressen till den filtrerade sajten.

En redigerad hosts-fil kan då se ut så här:

127.0.0.1		localhost
88.80.13.160		wikileaks.org www.wikileaks.org
83.140.176.146		thepiratebay.org www.thepiratebay.org

[dölj]
Använd IP-adressen [+] [-]

Använd IP-adressen

En IP-adress är en unik adress som används för att identifiera och kommunicera med varandra på ett datornätverk med hjälp av Internet Protocol-standarden. Alla deltagande nätverksenheter som routrar, switchar, datorer, infrastruktur-servrar, skrivare, och vissa telefoner kan ha sin egen adress som är unik inom perspektivet för det specifika nätverket.

Exempel på IP-nummer:

  * 213.100.33.42
  * 10.0.0.6
  * 83.255.162.151
  * 127.0.0.1 (den interna nätverksadressen på en enhet, även kallad loopback)

Du kan använda flera nätresurser för att ta reda på en blockerad sajts ip-adress och använda den istället för att försöka nå innehållet. Om blockeringen är på DNS-nivå kommer du att nå den aktuella sajten utan problem med en ip-adress.

Exempel för att ta reda på en domäns ip-adress:

Dnsstuff.com
Getanyip.com
Ipaddresslocation.org


[dölj]
Ändra din webbläsares proxy-adress [+] [-]

Ändra din webbläsares proxy-adress

Genom att ändra i dina internet-inställningar kan du manuellt koppla upp dig mot en anonym proxy-server och förbli relativt anonym på internet. Först behöver du ändra inställningarna i din webbläsare, vilket skiljer sig åt beroende på vilken mjukvara du använder. Instruktionerna nedanför gäller Firefox.

 1. Gå till Verktyg ==> inställningar.
 2. Klicka på Avancerat.
 3. Gå vidare till Nätverk ==> Anslutningar ==> Inställningar.
 4. Ändra till manuell proxy-konfiguration.
 5. Fyll i uppgifterna för adress och port för HTTP.
 6. Klicka "OK".

Att hitta en bra, gratis och anonym proxy-server är inte så svårt, men man kan behöva byta dem emellanåt, om de slutar fungera.

Exempel:


[dölj]
Använd en mindre ISP [+] [-]

Använd en mindre ISP

För att på ett enkelt sätt kringgå t.ex. det s.k. barnporrfiltret som de flesta större internetoperatörer (Telia, Telenor, Bredbandsbolaget) använder kan man köpa ett abonnemang från en censurfri ISP (Internet Service Provider). Idag finns hur många alternativ som helst, kabel-tv, elnät, ADSL, eller satellit.

Några exempel:

Flashback Internet 1
Flashback Internet 2
Swepet
Adamo Bredband

Flera ISPs hittar du i dessa länkkataloger:

Open Directory Project
KTHNOCs Webbkatalog
Telepriskollen


[dölj]
USB/CD [+] [-]

USB/CD

Dessa är mobila 'light'-versioner av redan nämnda förslag. De passar bra att ta med på resan, t.ex. på en CD-skiva eller USB-minne och garanterar din anonymitet, även när du inte surfar hemmifrån.

Exempel:

Torpark
Anonym.OS
Ubuntu Live CD


[dölj]
Webbläsare [+] [-]

Webbläsare

Det finns många olika programpaket och webbläsare som säger sig vara säkra och anonyma, men generellt kan man säga att Mozilla-baserade läsare som Firefox är säkrare än Microsoft-versioner som Internet Explorer. Inte bara för att Firefox är öppen källkod, men för att dem lagar säkerhetshål avsevärt snabbare än IE. Det finns även andra webbläsare som t.ex. Opera och Safari och andra lösningar som erbjuder mer eller mindre anonymitet.

Exempel:

Browzar
XeroBank
FoxyProxy
FoxTor
Ghost Navigator
Ghostzilla


[dölj]
BitTorrent [+] [-]

BitTorrent

Ett mindre känt alternativ är att använda det populära fildelningsprotokollet BitTorrent för att förbipassa censur på nätet. En del internetfilter blockerar endast http-protokoll vilket öppnar upp för dig och din kompanjorer att ladda ner varandras .torrent-filer från vilken server som helst och bilda ett privat två-manna fildelninsnätverk mellan bara er två. Du behöver inte ens installera något program på din dator för att kunna ladda upp/ner torrent-filer längre (se BitLet), bara utbyta urls.

Exempel på sajter:

The Pirate Bay
Mininova
Torrentspy


[dölj]
PHP [+] [-]

PHP

CECID är ett PHP-skript som tillåter personer att få anonym tillgång till webbsajter som blockerats av brandväggar på arbetet, skolan, biblioteket, eller någon annanstans som inskränker eller övervakar tillgång till internet.

Webbsida:

CECID


[dölj]
Diskussionslistor [+] [-]

Diskussionslistor

Att vara medlem i en e-post driven diskussionslista är ett väldigt effektivt sätt att smita under radarn på de flesta internet-censur system. Du kan sedan be någon på listan att posta en artikel från en nyhetsajt som du inte kan nå ifrån där du befinner dig. Detta kräver förstås att e-post nätet inte är lika censurerat som www-nätet och att inget filter är på plats som letar efter vissa ord i datanätverkets trafik som: demokrati, censur, frihet, etc.

Det finns bokstavligen hundratusentals av sändlistor eller "mailing lists" att bli medlem i. Välj någon med ett stort antal medlemmar i och ett ämne som intresserar dig, så kan du hålla kontakten med världen utanför enkelt, smidigt och elektroniskt.

Exempel på diskussionslistor:

Yahoo Groups
Yahoo! Directory
KTHNOCs Webbkatalog


[dölj]
Internet Arkiv [+] [-]

Internet Arkiv

Internet Archive är en webbplats som tillägnas åt att upprätthålla arkiverade kopior av olika webbplatser från 1996 och framåt, video, böcker, datorprogram och ljudinspelningar av historiskt värde tillgängligt över Internet. Dess hem ligger i San Francisco, Kalifornien med en spegling i Egyptien.

Om sajten inte är blockerad kan du läsa innehållet på kopierade sajter på samma sätt som cache-sidor. Dess World Wide Web-arkiv uppdateras ständigt med nya kopior, vilket gör att du kan läsa/se en webbsida så som den såg ut för flera år sedan.

Webbsida:

www.archive.org


[dölj]
Usenet [+] [-]

Usenet

Usenet eller nyhetsgrupper kan användas på samma sätt som diskussinoslistor. Genom att använda ett annat protokoll än http så kringgår man den värsta och tyngsta internetcensuren. Usenet innehåller tiotusentals diskussionsgrupper och nyhetsgrupper i vitt skilda ämnesområden och används fortfarande trots marginalisering av e-post och www. Systemet skapades 1979 och består av ett nät av s.k. nyhetsservrar som synkroniserar sig och skickar meddelanden mellan sig. Du kan oftast använda webbaserade söktjänster eller ditt e-postprogram istället för seperat mjukvara.

Exempel:

Google Groups
Usenet.com
Open Directory Project
Newzbot


[dölj]

22 september 2009   index   mb[a]fajaf.com

eXTReMe Tracker

Creeper

MediaCreeper