Innehållsförteckning
Introduktion


En av resultaten av USA:s nolltoleransattityd till narkotikapolitik är en seriös avsaknad av riktig information om droger och droganvändning. Den saknaden av information gör det extremt svårt för människor att göra rationella och informativa val om att använda droger. "Säg bara NEJ" är ett otillräckligt budskap att ge någon om att använda droger, men det är speciellt farligt för dom individer som redan använder dom. Droganvändare och dom som tänker på att använda droger behöver neutral, ickedömande, pålitlig information om dom önskade effekterna och oönskade riskerna av drogen dom använder eller funderar på att använda.

Förutom fördelarna dom kan uppleva, upplever några individer extremt negativa konsekvenser som ett resultat av att dom använder olagliga droger. Några av dessa skador kan tillskrivas effekten av drogen själv på kroppen och hjärnan. Men oftare är drogrelaterade skador resultatet av flertaliga sociala, ekonomiska, lagliga, kulturella och politiska faktorer som formar sättet olagliga droger blir tillgängliga för oss och under vilka omständigheter dom används. Fattigdom, rasism, social isolering, tidigare trauma, sexbaserad diskrimination och andra sociala ojämlikheter påverkar allesammans människors sårbarhet till och kapacitet för att handskas med drogrelaterade skador. Straffande lagar, social politik, och den intensiva sociala stigman av och diskrimineringen mot droganvändare gör att vi drar oss undan från vänner och familj, men också hälso- och socialomsorgen. Det här är bara några få av dom faktorerna som ökar farorna associerade med att använda olagliga droger.

I motsats till vad människor tror, finns det många saker som vi kan göra för att ta hand om oss bättre och reducera riskerna associerade med att använda olagliga droger. Den här manualen utmanar oss att ta en närmare titt på alla dom stegen vi tar när vi förbereder och injecerar droger så att vi kan lista ut om processen kan göras säkrare någonstans längs vägen. Även om du injicerat i åratal, så finns chansen att det finns saker som du kan ändra på och som kan hjälpa dig att undvika sjukdomar och behålla en god hälsa, reducera dina chanser av att uppleva injektionsrelaterade skador eller olyckor, hjälpa till att göra det faktum att du använder droger mindre noterbart (om det är något du bryr dig om) eller att se till att injiceringen förblir ett pålitligt, komfortabelt och säkert val att administrera dina droger på i framtiden. Genom att läsa den här manualen kan också göra att du bestämmer dig för att injicera droger bär med sig för många risker och att sniffa eller röka är mer fördelaktiga alternativ. Ett såndant beslut skulle vara ett riktigt och viktigt sätt att reducera drogrelaterade skador på.

Dela med dig av den här boken och vad du lär dig med andra sprutnarkomaner! Dom flesta av oss lärde sig själva hur man injicerar genom en process av försök-och-misslyckande som utan tvekan innnehöll förlorade doser, smärtsamma misstag, svullna kroppsdelar och en stor del frustration. Den här manualen är till för att hjälpa till att minimera dessa problem. Vi behöver ta ansvar för att hjälpa varandra att leva säkrare och mer tillfredställande liv, fria från onödiga sjukdomar och illamående och med värdighet.

'Harm Reduction Coalition', (HRC) varken godkänner eller fördömer injicering av olagliga droger. Istället, så erkänner vi att droginjicering är ett potientiellt farligt och intensivt stigmatiserande beteende vilket många människor redan deltar i och kommer att fortsätta att delta i - i många fall i flera år i taget - och ett beteende som många andra kommer att experimentera med eller komma att ta upp i framtiden. En sammanställning av medicinsk fakta, injektionsteknik, användarvishet och sunt förnuft, den här manualen reflekterar HRC's (Harm Reduction Coalition) engagemang till att bidra med riktig och neutral information om användandet av olagliga droger med målet att reducera skada och gynna individens och kommunens hälsa.

Droganvändning är en komplex erfarenhet och fråga som påverkar dom som använder, dom som älskar dom och samhället i vilket dom bor. Vi hoppas att den här manualen kommer att fungera att reducera dom associerade farorna för människor som använder droger eller som påverkas av droganvändning. Medans vi inte kan förutse varje möjligt scenario du kan träffa på, så hoppas vi att exemplen presenterade i den här manualen visar dig hur sunt förnuft och planering kan göra din droganvändningsupplevelse säkrare.

'Harm Reduction Coalition', (HRC) är dedikerade till att publisera ickedömande information som är relevant för livet och hälsan för droganvändare. HRC kommer att följa upp det här engagemanget med fler publikationer i framtiden. Skriv gärna och berätta vad som är hjälpfullt och vad som inte är hjälpfullt i den här manualen och vad som du skulle vilja se mer information av, och andra kommentarer eller förslag du har.Kapitel 1:
Förberedelser för dig själv och din utrustning

Att förbereda och planera för sin droginjektion (eller vilken annan drog användning) är en av dom viktigaste saker du kan göra för att uppnå önskat resultat och för att förhindra att potientiellt allvarliga skador och misstag från att inträffa i processen. Droginjicering är en ganska komplex aktivitet. Det finns många steg längs vägen som kan gå snett, men också lika många steg där du kan göra processen säkrare.

Före du injicerar, bör du (1)bedöma säkerheten av din plats och ta reda på ditt sinnestillstånd, (2)se till att du har det bästa materialet du kan få tag på, och tillräckligt av det, och (3)Förbereda dina droger så rent som möjligt.

Plats, miljö & sinnestillstånd

Tyvärr, så har vi inte alltid kontroll över hur vi känner oss när vi vill eller behöver bli höga eller under vilka omständigheter som vi använder droger. Medans vi inte alltid är medvetna om det, var vi använder, vilka vi använder med (om någon), och vårat sinnestillstånd när vi blir höga kan alla ha en inverkan på våran injektionssäkerhet.

Var du använder
Tillbaks till Innehåll

En del platser är säkrare än andra platser för injicering, och du bör alltid välja den säkraste platsen du känner till. Idealplatsen för injecering är en plats som är relativt ren, torr, varm, välbelyst och där:

Alla dessa faktorer bör vägas mot varann när man väljer en plats för injicering. Det är klart att använda sitt eget hem (om du har tur att ha ett) eller en väns hem är säkrare än att använda en offentlig toalett. Men ändå, en offentlig toalett - speciellt om det är ett singelbås med en dörr som kan låsas - är vanligtvis säkrare än att injicera på en plats som en offentlig park eller i en trappuppgång på ett bostadshus. Generellt, men inte alltid, är inomhusplatser säkrare än utomhusplatser, och definitivt att föredra när man pratar om vind och väder.

Om du injicerar på en relativt offentlig plats, som i ett singelbås på en offentlig toalett, försök att få det att se ut som du byter kläder eller fräschar upp dig. Om du vet att du kommer att injicera på en plats som det inte finns någon direkt tillgång till vatten på, ta med en liten flaska med vatten att mixa din dos med (det är troligen en bra idé att iallafall göra vatten en del av det du vanligtvis bär omkring med dig). Mest viktigt, försök alltid att hålla dig så lung som möjligt vad du än injicerar. Medans det kan vara jobbigt att injicera på en offentlig eller halv-offentlig plats eller någon annanstans där du kan riskerar bli tagen av polisen, är det viktigt att du behåller ditt lugn så du inte välter din dos, spiller dina droger, blir så nervös att du inte kan känna effekten av din injicering, eller spiller blod överallt.

Så, använd sunt förnuft och planera i förväg när du väljer en injiceringsplats. Om möjligt, vänta med att injicera tills du hittat en plats där du kan känna dig relativt lugn och trygg på och som minimerar din chans att bli tagen av polisen. Se till att du har allt material du behöver före du börjar, och lita inte alltid på att du har tillgång till vatten. Slutligen, var omtänksam mot andra, ingen gillar att hitta använda sprutor i deras bostadshus eller se blodigt papper i offentliga toaletter, och det finns inget skäl till att dom måste göra det. Sprutnarkomaner har ett tillräckligt dåligt rykte som det är. Låt oss inte ge människor ammunitionen att fortsätta hålla oss marginaliserade och förtryckta.

Vem du använder med
Tillbaks till Innehåll

Även om det inte alltid är(eller för den delen aldrig) önskvärt eller möjligt att injicera tillsammans med någon, att ha någon med sig när du blir hög kan vara ett säkerhetsnät, speciellt i att överleva en överdos. För dom som lever ensamma, är det orealistiskt att ha någon med sig varje gång man blir hög, och en del fördrar att använda på egen hand. En annan komplikation är att många av oss använder i hemlighet av rädsla för att bli avvisade eller dömda av dom som vi kommer ut till. Det är viktigt att försöka sammanställa ett stödsystem av människor som vet att du använder och som du kan lita på för stöd i ett nödläge. Det kan vara lättare sagt än gjort, hursomhelst, även om att injicera droger har blivit en vardaglig vana för dig, är det vanligt att det är chockerande för dom som inte använder droger att få veta att någon som dom känner använder droger. Att avslöja ditt användande till fel person kan öka stressen i ditt liv, så ta det beslutet försiktigt.

Försök göra dig tillgänglig till andra användare som behöver stöd. Om du är orolig att en vän har använt för mycket t ex, låt dom kolla med dig genom att ringa dig efter att dom blivit höga för att se till att allting är okey. Och till sist, försök undvika att använda med personer du inte gillar eller som inte skulle bry sig om dig om du överdoserade.

Bedöma ditt sinnestillstånd
Tillbaks till Innehåll

Kvalitén på vilken drogupplevelse som helst bestäms inte bara av drogen (inkluderar faktorer som styrka och renhet), men också på hur drogen är administrerad, miljön i vilken drogen tas, och på humöret eller tankegången av individen när han tar drogen. Det är därför viktigt att för vem som än tar drogen att bestämma humöret eller tankegången före dom blir höga. Du bör alltid vara medveten om hur känner dig innan du ändrar ditt tillstånd av medvetande.

Att känna sig avslappnad, självsäker och lugn kommer att hjälpa dig att se till att du tar den tid det behöver för att injicera hygieniskt och riktigt. Om du är inne i abstinensbesvär, panikslagen om att bli hög i ett offentligt badrum eller orolig eller upprörd över något, så ökar chanserna att något går fel. Ta några djupa andetag och försök att sansa dig före du börjar att injicera dina droger för att förhindra olyckor och för att vara säker på att du blir hög utan att du skadar dig själv på något sätt.

Att välja ditt material

Det finns mycket material som behövs för injicering av droger, vad dom av oss som använder kallar våra instrument. Idealt, ska typen av utrustning någon använder för att injecera vara utvald efter drogen dom använder, platsen för injicering, konditionen av deras ådror (om dom använder intravenöst) och andra faktorer. Tyvärr, så har inte sprutnarkomaner alltid regelbunden laglig tillgång till materialet dom behöver och tvingas därför ofta att använda det dom kan få tag på. Den här sektionen av manualen behandlar vilka material som är bäst för sprutnarkomner och hur dom använder dom säkrast, och erbjuder också förslag till andrahandsval när det säkraste alternativet för något skäl inte finns tillgängligt.

Nålar och sprutor
Tillbaks till Innehåll

Nålen och sprutan är tveklöst den viktigaste delen av utrustningen som behövs för att injicera droger. Pga lagliga restriktioner på innehav och försäljning, kan det också vara dom mest svåråtkomliga delarna av utrustningen att få tag på.

Nålar och sprutor är inte samma saker. Det är viktigt att hitta en nål och spruta du känner dig bekväm med, så om du har tillfället, experimenetra med olika typer, storlekar, och märken av injiceringsutrustning tills du hittar en som fungerar för dig. Eller du kanske upptäcker att du kommer att använda olika sorts utrustning vid olika tider beroende på vad och var du injecerar. Bland dom saker du ska tänka på när du väljer en nål och spruta är:

standard spruta


Riktlinjer för säkrare injicering
Tillbaks till Innehåll

Lika viktigt som att välja rätt nål och spruta är hur du använder dom. Nedanför finns några viktiga riktlinjer du bör följa för att göra processen av injicering så säker som möjligt.

Hur du rengör en nål och spruta
Tillbaks till Innehåll

Som tidigare sagts, den enda säkra vägen för sprutnarkomaner att undvika blodburna infektioner och sjukdomar som hepatit och HIV är att aldrig använda någon annans utrustning (inklusive nålar, sprutor, skedar, bomull eller vatten) eller låta någon annan använda din. Även om sprututrustingen kan se ren ut för ögat, så kan små mängder av blod fortfarande finnas i utrustningen, vilket kan leda till infektion.

Om du finner dig i en situation där du absolut måste använda någon annan utrustning eller någon din utrustning, så kan du reducera chanserna av sjukdomsöverföring genom att noga rengöra utrustningen före du använder den. Följ dessa instruktioner noggrant:

 1. Skölj nålen och sprutan med kallt vatten flera gånger (varmt vatten orsakar att blodet koagulerar (stelnar), vilket gör att det blir svårare att ta bort). Om du använder en itagbar nål och spruta, så kan det vara en bra idé att ta isär den för att rengöra den mer noggrant. Se till att du gör dig av med vattnet du använder för att skölja utrustningen.

 2. Skölj nålen och sprutan med oblandad hushållsklorblekmedel. Se till att du fyller sprutan hela vägen upp. Behåll blekmedelet i sprutan i två minuter medans du skakar den. Släng blekmedemet.

 3. Skölj noggrant nålen och sprutan med rent, kallt vatten för att ta bort blekmedel som kan vara kvar. Släng vattnet.

Om du inte har något blekmedel så kan du använda väteperoxid (vätesuperoxid), en blandning av diskmedel och vatten eller alkohol istället. Använd alkohol med hög alkoholhalt, som vodka eller rom, om det är allt du har.

VIKTIGT:
För att blekmedlet ska kunna döda hepatit B som kan finnas i sprutan och/eller brännaren/skeden, måste du låta blekmedlet vara kvar i sprutan och skeden i två hela minuter. Det är oklart om blekmedel dödar Hepatit C, även efter två minuter. Det bör också döda någon HIV som kan finnas i utrustningen. (30 sekunder tros göra det.)

Se till att göra rent brännaren med blekmedel om den ska delas med någon. Dela upp bomullen du har i två delar före du använder den, det är omöjligt att rengöra ett bomullsfilter. Och kom ihåg att delning av vatten är en av dom effektivaste sätten att sprida vidare eller bli smittad av ett virus eller någon annan infektionsskapande organism.

Skölj din utrustning i kallt vatten efter du använt den för att förhindra blod som finns kvar att koagulera (stelna), speciellt om du tänker återanvända den igen.

Om du köper nålar och sprutor på gatan, rengör dom före du använder dom: Ibland så ompackas smutsig utrustning och säljs som ny. Rengör inte utrustning som är steril; något som är sterilt är så rent som du kan få det, och att "rengöra" den kan faktiskt smutsa ner den.

Kokare och Skedar
Tillbaks till Innehåll

kokare

Kokare och skedar används för att lösa upp (koka upp) pulver och solida droger för injektion.

Filter
Tillbaks till Innehåll

Dom flesta sprutnarkomaner drar dosen direkt från kokaren eller skeden till en spruta genom något slags filter, oftast en bit bomull eller något annat absorberande material. Filtret fungerar genom att filtrera bort vissa material och andra saker du inte vill ha i dosen, och gör det möjligt att få varje droppe av drogen in i sprutan så inget går till spillo.

Vatten
Tillbaks till Innehåll

Du kommer att behöva vatten för att lösa upp dina droger och för att skölja ut dina nålar och sprutor med efter du blivit hög. Det är speciellt viktigt för människor med HIV, AIDS eller något allvarligt hälsoproblem att använda det renaste vattnet dom kan hitta. KOM IHÅG ATT DROGEN DU INJICERAR HAMNAR DIREKT I BLODOMLOPPET!

Bindningar
Tillbaks till Innehåll

Sprutnarkomaner använder vanligtvis något för att "binda" upp armen med för att hindra blodflödet och få ådrorna att stå ut och synas, vilket gör dom tillgängliga för en injektion.

Tändare eller tändstickor
Tillbaks till Innehåll

Om du använder tjärheroin eller crack, kommer du behöva något att hetta upp dina droger med för att dom ska smälta.

Andra hjälpfulla material
Tillbaks till Innehåll

Medans nålar, sprutor, kokare eller skedar, bomull, tryckförband och en tändare eller tändstickor alla är en nödvändig del i att förbereda och injicera droger, finns det en del andra hjälpfulla material som kan hjälpa dig:Förbereda din dos

Att förbereda din dos så rent och hygieniskt som möjligt hjälper dig att undvika sjukdomar och infektioner, några som kan vara väldigt allvarliga och kräva sjukhusvistelse (se kapitel 3.) Varje gång du injicerar, skapar du möjligheter för bakteria och andra infektionsorsakande mikroorganismer att komma in i din kropp, och om du skjuter upp intravenöst, direkt i blodsystemet. Huden är kroppens första immunförsvarsbarriär, och vi öppnar upp oss för potientiella infektioner varje gång vi bryter den. Det är därför det är så viktigt att utrustningen och processen vi använder för att skjuta upp är så ren och säker som möjlig.

Första stegen
Tillbaks till Innehåll

Det finns en del kloka saker du bör göra före du förbereder och injicerar dina droger.

Koka din dos
Tillbaks till Innehåll

Droger i pulverform måste först lösas upp till flytande form före du kan injicera dom - en process känd som kokning eller tillagning. Olika droger löses upp på olika sätt. Om du använder något som injicerbart morfin eller hormoner som redan är i flytande form, är tillagnig onödigt. En del droger löses upp i vatten utan att värmas upp, en del kokar deras kokain t ex, men många gör det inte för det kan klumpa ihop när det värms upp, förstöra dosen eller klumpa ihop nålen.

Även om brunt heroin löser sig utan någon syra, värms det upp med någon syra som vitamin C i pulverform löser det sig dock fortare. ANVÄND INTE CITRONJUICE pga att det kan skapa svampinfektioner som kan förstöra ögonglobarna. Till sist, tabletter måste först krossas eller pulveriseras före injektion. Många drogtillverkare har ändrat sina recept nuförtiden så att dom inte så lätt löser sig i vatten, utan bara klumpar ihop sig när du värmer upp dom. Om du ska försöka att injicera en tablett, lös först upp en liten bit av tabletten så du inte förstör hela tabletten. Och injecera bara piller som en sista utväg, Att injicera partiklarna i piller kan skapa alla sorters möjliga problem, speciellt varsamlingar. Pga den anledningen, bör du undvika muskelinjicering eller underhudsinjicering av piller helt. (Se Injecera i Muskeln och Injecera under huden.)

Idealt, ska din droglösning vara klar- och partikelfri. Om den inte är det, kan du försöka omkoka den, Ibland så innehåller gatudroger blandningar som inte går att lösa upp, och det spelar ingen roll vad du gör. I det fallet, använd din bomull och filtrera ut så mycket av blandningen du kan. Sist, omkoka inte din dos med en masssa blod i den eftersom blodet kan koagulera (stelna) och fastna i din nål.

Efter du kokat dina droger, dra upp blandningen i sprutan genom bomullen. Tappa bort alla luftbubblorna och tryck lösningen till toppen av sprutan.

Dela upp droger
Tillbaks till Innehåll

Om du köpt droger med någon annan, behöver du se till att alla får sin del på ett säkert sätt. Det finns flera sätt det kan göras:

dela upp dina droger


Kapitel 2: Bli hög - baskunskaperna du behöver för en säkrare injektion

Lika viktigt som att göra iordning dina droger så rent som möjligt är att injicera dom så säkert och försiktigt som möjligt. Den här sektionen av manualen presenterar information om riktig injektionsteknik (intravenöst, muskelinjektion och underhudsinjektion). Förutom att bemästra bra injektionsteknik, måste regelbunda intravenösa sprutnarkomaner också se till att praktisera god ådervård, och alla sprutnarkomaner måste vara medvetna om dom olika åtgärderna dom kan göra - som att rotera injektionsplats - som hjälper dom att undvika infektioner och behåller deras goda hälsa.

Ta kontroll

Det är extremt viktigt för reguljära sprutnarkomaner, speciellt dom som är fysiskt beroende, att dom klarar av att säkert förbereda och injicera droger sig själva. vi kan göra det! Att tvingas lita på någon annan för att skjuta upp öppnar dörren till alla möjliga sorters övergrepp: Låt inte någon få så mycket makt och kontroll över dig eller din förmåga att fungera. Lär dig hur man säkert och riktigt injicerar sig själv!

Att lära sig injicera på ett bra sätt, är som att lära sig vilken annan sorts komplicerad aktivitet, det kräver övning. Efter ett tag, kommer du utan tvekan hitta ådror du aldrig använt förut redan på första försöket, med minimal trauma på injektionssåret och lämna ett litet sår som nästan inte blöder alls. Du kommer att bli bra och få en "aning" om var dina ådror är och hur du behöver positionera och skjuta in nålen för att få en bra dos.

Kanske det säkraste sättet att lära sig injicera är att ha någon som vet vad dom gör att lära dig. En erfaren sprutnarkoman kan gå igenom processen att injicera med dig, eller kanske till och med demonstrera processen för dig, och förhindra att du begår farliga misstag. Om möjligt, hitta någon som du litar på att lära dig. Tala med andra sprutnarkomaner om olika tips och lärdomar om injicering dom lärt sig under åren.

Förhoppningsvis så finns det information i den här manualen som kommer att vara till din hjälp även för dom som hållit på att injicerat en längre tid. Det är en stor skillnad på att läsa om att injicera och verkligen göra det på riktigt. Om du är ny på att injicera, kan vi bara varna dig om att läsa den här manualen ordentligt före du börjar och gå försiktigt fram och vara vaksam på allting du gör. Om risken att injicera droger verkar för farligt efter du läst den här manualen, och du beslutar att inte administrera droger via injektion är det en riskminimeringsåtgärd vi helhjärtat stöder.

Injicera i blodomloppet (intravenöst)

Intravenös injektion, eller att injicera ett ämne direkt i blodomloppet genom en åder, är en av dom snabbaste sätten att tillföra en drog till ditt system. Det är också den farligaste metoden att använda pga risken till överdos (Till motsats till att sniffa, röka, eller oral adminisatration) pga att hela dosen tränger in i kroppen på en gång och väldigt snabbt. Injicering intravenöst ger vanligtvis användaren en "rush" som många människor upplever som extremt skönt, en sensation som inte uppträder med injicering i muskeln eller under huden. Medan varje injektionsmetod ger olika risker, är intravenöst tveklöst den farligaste eftersom den öppnar en direkt väg mellan blodströmmen och världen utanför. Heroin, kokain och amfetamin är tre droger som oftast administreras intravenöst.

Välja en injektionsplats på kroppen
Tillbaks till Innehåll

Personer som injicerar droger har ofta en eller två favoritplatser att injicera på - platser som känns mer avslappnande, är lätta att nå och där du nästan alltid får en bra dos på ditt första försök. Medans det kan verka konstigt till en början, så är det viktigt att lära dig hur man injicerar på andra ställen på kroppen som inte är så bekväma eller tillgängliga på dina första försök. Om du fortsätter att injicera på dina favoritplatser om och om igen utan att låta ådrorna få en chans att läka så kommer dom att börja läcka, vilket gör att din dos blir svårare att skjuta upp och mindre nöjsam, kan bli ordentligt infekterad och kommer till slut att kollapsa eller ärra så mycket att dom kommer att bli otillgängliga och störa cirkulationen. Så det är viktigt att rotera platserna du injicerar på. Försök använda en ny plats för varje ny injektion och gå sen tillbaka till platser du redan använt men bara efter dom har haft tid att vila och läka.

Förutom att lära sig att injicera på nya platser på kroppen, är det också viktigt att lära sig injicera med båda händerna ifall att ådrorna på en sida av kroppen behöver vila eller är otillgängliga, så kan du injicera in i ådrorna på andra sidan av din kropp, även om du behöver använda din icke-dominanta hand för att göra det. Nästa gång du är inne i abstinensbesvär och behöver en dos men inte kan hitta en åder på din vanliga plats, så kommer du att tacka dig själv för att du lärde dig hur man injicerar i båda armarna.

Rengör injektionsytan
Tillbaks till Innehåll

Varje gång du injicerar intravenöst, riskerar du att trycka in bakteria, svamp och andra infektionsorsakande mikrober som finns på din hud direkt in i ditt blodomlopp. Det är därför extremt viktigt att rengöra ditt val av injektionsyta ordentligt före du börjar injecera. Alkoholservetter fungerar väl för det här ändamålet, men se till att stryka i bara ett håll och inte i en cirkulär rörelse som gör att smutsen och bakterian stannar kvar på din hud. Vanlig tvål och vatten fungerar också bra, precis som gnuggalkohol, väteperoxid (vätesuperoxid) eller någon annan typ av rengöringsmedel eller disinfektionsmedel. Se till att inte röra injektionsytan med dina fingrar efter du rengjort det. Att Rutinmässigt tvätta injektionsytan före du injicerar är en av det viktigaste saker du kan göra för att minska riskerna av inflammation i hjärtats innerhinna, blodförgiftning eller liknande infektioner. (se kapitel 3.)

Binda upp armen
Tillbaks till Innehåll

Använd tyngdkraften för att få blodet till den kroppsdelen du kommer att injicera i före du binder upp armen med en kompressor: Svinga eller häng dina armar, knyt handen, etc. Bind kompressorn på ett sådant sätt att den lätt kan avlägsnas om det behövs, se illustration. Försök att säkra "rullande ådror" i dina förarmar före du injicerar i dom. Till sist, se till att du inte lämnar kompressorn på för länge. Om du känner att kroppsdelen börjar domna bort eller bli blå, ta bort kompressorn och bind inte tillbaks den förrän du är redo att börja injicera.

Sätta i nålen
Tillbaks till Innehåll

Sätt i nålen i din ådra med den snedslipande kanten riktandes uppåt, i en 15 till 35 graders vinkel, och alltid i riktning mot hjärtat. Desto mer vinkelrätt nålen är gentemot injektionssåret, desto större är chansen att du sticker nålen igenom ådern istället för in i den.

Korrekt nålinförande


Registrera
Tillbaks till Innehåll

När du är tror du är inuti ådern, dra tillbaks sprutskaftet för att se om det kommer blod in i sprutan. Om det gör det, och blodet är mörkrött och flyter sakta, vet du att du träffat en åder. Du kan nu lösa upp bindningen och fortsätta injicera dina droger.

Om inget blod eller väldigt lite blod kommer in i sprutan när du drar tillbaks, så är du inte inuti en åder och måste lösa upp bindningen, dra upp din nål, och försöka igen. Om du fortsätter injicera utan att vara rätt positionerad i ådern, så kommer du att spruta in dosen i vävnaden intill, under huden eller någon annanstans. Det kommer troligen att bli smärtsamt och svullet, och effekterna av drogerna kommer att synas långsammare. Du riskerar också att skapa bölder och andra möjliga problem.

Om det är för mycket blod i dosen och sprutan när du ska ta reda på om du har hittat en åder genom registrering, dela upp dosen i två och blanda ut varje halva med vatten så det får plats med mer blod i sprutan.

En del personer gillar att "boota" deras spruta efter dom sprutat in deras droger, vilket innebär att du drar tillbaka sprutskaftet, drar in blod i sprutan, och återinjekterar den. En del sprutanvändare gillar att upprepa detta flera gånger för att skölja ut hela drogdosen som kan finnas kvar i sprutan. Pga allt blod som är inblandat, så kanske du ska undvika från att "boota" om du vet att du kommer att tvätta sprutan och nålen och låta nån annan att använda den senare. Se till att skölja ut nålen och sprutan med kallt vatten efter att ha "bootat" om du planerar att återanvända den vid ett senare tillfälle, så inget blod fastnar i nålen.

Dra ut nålen
Tillbaks till Innehåll

Efter att du har lyckats injicerat dina droger, dra försiktigt ut nålen från injektionssåret vid samma vinkel du använde för att sätta in den. (För att minimera blåmärken, bör du ha tagit av bindningen före du injicerade dosen.) Tillämpa tryck mot injektionssåret för att slippa blödning. Om du injicerar på en offentlig plats, är det en bra idé att ha med dig några servetter eller plåster så du inte får blod på dina kläder. Använd inte alkoholservetter på ett färskt injektionssår: alkohol får såret att blöda ännu mera, inte mindre.

Missade doser & eftervård
Tillbaks till Innehåll

Använd inte krämer, salvor eller oljor för att läka dina sår eller blåmärken förrän injektionssåret har börjat stängas (ett par timmar efter injicering), annars kan du skapa en infektion. Vårda missade doser (såna som hamnat på andra ställen än in i dina blodådror) omedelbart med en varmvattentrasa eller en kompress för att förhindra chansen till irration eller bölder att bildas. Varmt vatten öppnar dom minsta blodvesslorna och gör att sjukdomsbekämpande vita blodceller kommer fram till det berörda området.

Injicera kokain
Tillbaks till Innehåll

Kokain har en domnande effekt på dina ådror och får dom att krympa ihop, så om du skjuter upp kokain, bör du vara extra försiktig och registrera ordentligt så du vet att du är inuti en åder innan du injicerar dina droger. Se också till att, om du injicerar kokain så är chanserna stora att, du kommer du att injicera många gånger på en kort tid, kanske bara några minuter mellan varje injektion. Det kan vara traumatiskt på dina vener och närstående vävnader, och resultera i mycket blödande, så försök att:

Du kan uppleva en del smärta och uppsvullnad efter en sådan intensiv aktivitet.

Injicera crack
Tillbaks till Innehåll

Pga att crack kommer i solid form (rock), är det nödvändigt att lösa upp det först. Det säkraste sättet att göra det är med citron eller askorbin syra i pulverform, fråga ditt lokala sprututbytesprogram eller hälsoaffär var du kan hitta det. Undvik citronjuice eller vinäger, eftersom dom kan leda till allvarliga infektioner.

För att lösa upp crack: häll crack och citron eller askorbinsyran i pulverform (ungefär en nypa till varje block) i kokaren, tillsätt vatten, krossa och mixa noggrant.

Injicera speed
Tillbaks till Innehåll

Pga att speed ofta är utblandad med andra farliga kemikalier, är det väldigt viktigt att inte du inte missar din dos. Att underhudinjicera speed är extremt smärtsamt, kan orsaka bölder och kommer att ta en lång tid för kroppen att absorbera. Om du börjar skaka pga abstinensbesvär efter några injektioner, kan det vara hjälpfullt att ha en vän som kan injicera åt dig om du inte använder ensam. Pga att kvalitén på speed skiljer sig så dramatiskt, kan en testinjektion vara en bra idé.

Hieraki för att välja intravenösa injektionsplatser på kroppen
Tillbaks till Innehåll

Följande är en lista på möjliga intravenösa injektionsplatser på kroppen, vi börjar med det säkraste alternaivet och förflyttar oss nedåt mot dom minst säkra.

Armar
Armar, först överarmarna, sen nederarmarna, är dem säkraste platserna för injicering. Du bör vara försiktig att säkra dom "rullande" venerna i dina förarmar före du injicerar i dom. Armar är också bra om du är orolig för att dölja dina injektionsmärken (även om att bära en långärmad tröja på sommarn kan vara jobbigt!).

Händer
Händer är något mindre säkrare än armar för att venerna är mycket mindre och mer delikatare och därför större chans för blåmärken och skador. Cirkulation är också långsammare i händerna, vilket gör att läkandet tar längre tid. Om du skjuter upp i händerna, se till att du använder den tunnaste nålen (högsta kaliber/numret) eller, om du kan hitta en fjärilsnål. Se till att du roterar injektionsplats på huden, och kom ihåg att det är svårt att dölja injektionsmärken och blåmärken på händerna.

Benen
Cirkulationen i benen kan vara svag, speciellt hos äldre människor som inte använder dom mycket. I venerna i benen är chansen större än dom i armarna att det skapas klumpar som kan hindra cirkulationen och eventuellt bryta av och fastna i lungorna eller hjärtat. Plus att skada klaffar i benens ådror är mer allvarligt än att skada dom i armarna pga rollen dom spelar i att få blodet tillbaks till hjärtat.

Fötter
Som med händerna, venerna i fötterna är generellt mindre än dom i andra delar i kroppen, och närmare till nerver, brosk och senor vilket du vill undvika att träffa när du injicerar. Pga att dom är längre bort från hjärtat än venerna i händer, armar och ben, så cirkulerar blodet mer långsamt i fotens vener och dom kräver därför mer tid att läka. Plus, fotsvett och smutsiga strumpor hindrar sår från att läka och ökar chanserna till infektion från bakteria.

Ljumsken
Höftbensvenen i ljumskområdet är en stor och ganska lätt ven att komma åt, men dess plats nära höftbensnerven och höftbensartären gör den till en riskfylld plats att injicera på. Bland dom tre, sitter höftbensvenen närmast till ljumsken, och artären och nerven finns när du rör dig utåt. Om du ska injicera i höftbensvenen, hitta först höftbensartären där du inte vill injecera fenom att hitta pulsen. Rör dig sen en kort sträcka mot insidan på ditt ben för att hitta höftbensvenen. Pga att den ligger ganska djupt, så kommer du troligen inte att se den så du kommer att behöva injicera i "blindo".

Nacken
Halsvenen i nacken är den farligaste platsen att injicera på för att den ligger väldigt nära halspulsådern, den stora blodådern som ger blod direkt till hjärnan. Att genom en olycka träffa halspulsådern kan vara livsfarligt, och att skada halspulsådern på något sätt kan störa blodcirkulationen till hjärnan.

hieraki av risk


armen


vener i handen


Fler tips för att välja en lämplig injektionsplats på kroppen
Tillbaks till Innehåll

Vener och artärer
Tillbaks till Innehåll

Du ska alltid injicera i vener, aldrig i artärer. Vener är blodkärl som bär blod från kroppsdelar tillbaks till hjärtat och lungorna där det syresätts. vener har ingen puls, och blodet dom bär är alltid, djupt mörkrött för att det är lågt på syre. Artärer bär blod som är rikt på syre från lungorna och hjärtat till alla andra delar av kroppen. Artärer har en puls, och blodet inuti dom är klart rött och fluffigt. Artärer finns djupare inuti kroppen än vener och är inte så synliga som många vener är.

Du vet om du träffat en artär när:
Tillbaks till Innehåll

Du kan undvika träffa en artär genom att:
Tillbaks till Innehåll

Vad du kan göra om du träffar en artär:
Tillbaks till Innehåll

Vener vs. artärer
Tillbaks till Innehåll

Till motsats till vener, är nerver inte synliga från utsidan av kroppen, även om du definitivt vet om du träffar en när du injicerar eftersom du kommer att uppleva extrem smärta och inget blod tränger in i sprutan när du drar tillbaks för att registrera. Att träffa en nerv kan vara väldigt farligt och kan resultera i förlamning eller en förlorad kroppsdel. Det är en bra idé att känna igen var dina stora nerver finns så du kan undvika dom när du skjuter upp.

Övningar för att synliggöra venerna
Tillbaks till Innehåll

Om du är av den atletiska typen, kan följande aktiviteter hjälpa göra dina vener mer synliga från utsidan av kroppen.

Några tips för att få upp venerna
Tillbaks till Innehåll

Om du har svårigheter att hitta vener att injicera i, så kanske du kan prova något av följande:

Injecera i muskeln

En del droger, inklusive injektionsbara steroider och hormoner, måste injiceras i en muskel istället för i en ven, men heroin och andra opiater kan också administreras med den här metoden. Den fysiska och psykoaktiva effekten som resulteras av en muskelinjektion av en drog kommer mycket senare än en intravenös injektion (En halvtimme till 45 minuter till motsats till nästan omedelbart), men den sammanräknade intensiteten av effekterna och upplevelsen är nästan identiska. Däremot så saknas "rushen" som upplevs när droger som heroin administreras intravenöst när man väljer att injicera i muskeln.

Dom flesta, om inte alla av infektionskontrollerna och andra säkerhetsåtgärder intravenösa droganvändare bör följa gäller också individer som injicerar droger i muskeln. Muskelinjecering producerar mycket mindre blödning än en intravenös injektion, men risken att smitta ner någon med virus eller andra blodburna bakterier som ett resultat av att folk delar på nålar är lika allvarlig som det är med intravenösa injektioner. Plus, med muskelinjektioner finns en högre risk för böldformation, speciellt om det du injicerar har några partiklar i sig. När man injicerar in i muskeln är det extremt viktigt att bara injicera en lösning som är så partikelfri som möjligt.

Många av dom substanser som kräver muskelinjektion kommer förpackade och färdiga i flytande form. För att förhindra att smutsa ner hela burken (speciellt om du delar den med någon annan), se till att du bara använder en steril nål och spruta när du drar upp lösning från flaskan till sprutan. Att muskelinjicera speed eller kokain är mycket smärtsamt och farligt, och skapar lätt bölder.

Välja en injektionsplats på kroppen
Tillbaks till Innehåll

Skinkorna, låren och dom övre armarna är dom tre bästa ställena, för muskelinjektioner. Den bästa är deltoiden, den muskel som finns på din övre, yttre arm där din skuldra och arm möts. Om du injicerar i skinkorna, dela mentalt upp varje skinka i fyra lika stora sektioner och injicera i den övre högra eller övre vänstra yttre sektionen av varje skinka (Se illustrationen nedan). Du kan också använda framsidans yta av varje lår ungefär ca 15 cm över ditt knä till ungefär 15 cm nedanför din höft, eller den yttre ytan av dina övre armar mellan din skuldra och din armbåge. Se alltid upp med att undvika nerver, blodvesslor eller ben, och rotera injektionssår för att undvika blåmärken, böldbildning och liknande. Det är inte ovanligt att din muskel är öm i några dagar efter en injekion.

injicera i muskeln


Rengöra injektionsytan
Tillbaks till Innehåll

Se till att du rengör injektionsytan före du injicerar, se intravenös sektionen för mer detaljer.

Sätta i nålen
Tillbaks till Innehåll

Försöka att slappna av muskeln före du injicerar. Det kommer att resultera i en mindre smärtsamm injektion och kan förhindra ömhet du vanligtvis känner nästa dag eller två. När du injicerar in i en muskel, sätt i nålen i en snabb rörelse rakt in i injektionsplatsen vid en 90 graders vinkel till kroppen. Nästan hela nålen bör föras in i muskeln. Du bör definitivt dra tillbaks skaftet lite för att se till att det inte kommer något blod in i sprutan. Om blod kommer in i sprutan , så har du träffat en blodvessla och behöver dra ur sprutan och försöka igen. Injicera din substans långsamt.

Dra ur nålen
Tillbaks till Innehåll

Dra ur nålen åt samma håll och grad du satte in den. Eftersom du injicerade in i en muskel, så bör det vara lite eller ingen blödning alls. Du kan gärna sätta på ett plåster för att förhindra infektion. Om du masserar området lätt efteråt i några minuter hjälper det drogen att absorberas fortare och minskar smärtan.

Muskelhormoner
Tillbaks till Innehåll

Hormoner injiceras bara i låret eller skinkmuskeln. När du injicerar, akta nerver, vener och ben. Skinkan är den vanligaste platsen folk injicerar i. Du kan byta skinka för att undvika blåmärken och ömhet. Efter du injicerat i dom musklerna så kan du vara öm i några dagar efteråt.

Injicera inte mer än föreskriven dos, det kommer inte att skynda på läkningstiden. Du kan orsaka allvarlig leverskada och öka chansen för blodproppar. Blodproppar kan uppträda i vener på ben och vandra till lungorna, det kallas emboli (lungblodpropp) Se kapitel 3, vilket kan vara dödligt. Personer som röker cigaretter och injicerar hormoner är mer troliga att få emboli. (Den här sektionen är tagen från Positive Health Projects "Safety Guidelines for Injecting Hormones.")

Injicera under huden

Underhudsinjicering är en injektion av droger mellan kroppens hud och fettlager. Precis som med muskelinjicering, kommer effekterna av drogerna att kännas mycket senare än om du injicerade intravenöst, och du kommer inte att känna någon "rush".

Dom som underhudsinjicerar bör följa alla infektionskontroller och andra säkerhets åtgärder som intravenösa och muskelinjicerande sprutnarkomaner bör följa. Precis som med muskelinjicering, så resulterar underhudsinjicering i lite eller ingen blödning från injektionssåret, risken för bakterier eller virusinfektioner finns dock där om sprututrustningen delas med andra användare eller drogerna inte är förberedda och injicerade hygienskt. Också, underhudsinjicerare har en ökad risk för bölder, speciellt om man injicerar krossade piller eller annan lösning med partiklar i den. När man underhudsinjicerar, så är det viktigt att bara använda en lösning som är så partikelfri som möjligt.

Välja en injektionsplats på kroppen
Tillbaks till Innehåll

Dom övre och nedre armarna och benen är förmodligen dom bästa ställena för underhudsinjicering.

Rengöra injektionsytan
Tillbaks till Innehåll

Som alltid, rengör noggrant injektionsytan med alkohol, tvål och vatten, eller annan rengörings- eller desinfektionsmedel före du injicerar.

Sätta in nålen
Tillbaks till Innehåll

Glid nålen under huden vid en grundlig vinkel, kanske 15 till 45 grader som mest. Injicera inte mer än ½ cc av lösning (Hälften av volymen i en 1 cc spruta) som formar en liten bubbla under huden. Om din dos är mer än ½ cc, injicera på två olika platser. Bubblan från lösningen du injicerade kommer att sakta minska allt eftersom lösningen blir absorberad in i kroppen, och bör ha försvunnit helt inom några timmar. Underhudsinjicering kan vara obekvämt, och bubblan du skapar kan göra lite ont. Om du underhudsinjicerar där huden är lös, nyp huden mellan din tumme och förfinger och sätt nålen i huden du dragit upp.

Dra ut nålen
Tillbaks till Innehåll

Dra ut nålen åt samma håll du satte in den. Det bör inte vara mycket blödning vid injektionssåret när du underhudsinjicerar, men du kan behöva sätta på ett plåster för att förhindra infektion.Kapitel 3: Möjliga hälsokomplikationer pga injicering av droger

Många, om inte alla av dom saker som kan gå snett under processen av att förbereda och injicera droger faller in i någon av dessa tre kategorier: drog-relaterade, teknik-releterade och hygien-releterade olyckor. Pga att vi tvingas använda den svarta marknaden, oreglerade droger, så kommer vi aldrig att ha kontroll över kvalitén eller styrkan på substansen vi använder. Men även om vi inte kan göra mycket åt drogen vi använder, så kan vi arbeta för att förbättra vår injektionsteknik och hygien vilket kan ha långtgående effekter på vår hälsa.

Det finns många och väldigt allvarliga hälsokomplikationer associerade med att injicera olagliga droger, allt från injektionsreleterade skador som spår- och blåmärken till bakterie- och svampinfektioner, från smittbara sjukdomar till drogöverdoser och andra medicinska akuta sjukdomar. Den här sektionen av manualen beskriver några av hälso- och medicinproblemen som kan resultera från att injicera droger och erbjuder förslag för hur du kan förhindra dom. Överdosförhindring och överlevnad addresseras i kapitel 4.

Bakterier, virus och andra infektioner

Smutsiga doser
Tillbaks till Innehåll
smutsig dos

En "smutsig dos" är en generell term för en dos som gör någon sjuk eller skapar bölder som ett resultat av att den blivit nersmutsad med en infektionsskapande mikroorganism eller giftig substans. Smutsiga doser kan vara orsakad av en rad olika saker, som:

En smutsig dos kan visa sig ganska snabbt och ge en intensiv reaktion eller ta
flera dagar eller veckor att producera en effekt. Symptom visar sig ofta som
svettning, huvudvärk, feber och skakningar. Även om effekterna av en smutsig
dos kan passera dom själva, så bör du söka medicinsk vård om dom är speciellt
starka eller långvariga.


Blodförgiftning
Tillbaks till Innehåll

Blodförgiftning är en bakterisk infektion av blodströmmen som kan orsakas av injicering med nersmutsat vatten, återanvändning av gammal bomull eller att du inte rengör huden före du injicerar. Tidiga symptom inkluderar frysningar, feber och extrem trötthet. Om du upplever dessa symtom, sök omedelbar medicinsk hjälp. Blodförgiftning kan vara livshotande.

Endokardit (inflammation i hjärtats innerhinna)
Tillbaks till Innehåll

Endokardit är en inflammation i hjärtats innerhinna som orsakas av bakterier, svamp eller annan infektionsskapande mikroorganismer som kommer in i blodströmmen under injektioner och byggs upp runt valven på hjärtat, dom försvagar också andra delar av hjärtmuskeln. Endokardit kan eventuellt orsaka hjärtmurmur, likväl feber, bröstont, svimmningar, andnöd och hjärtklappningar. Det kan botas med antibiotika om det upptäcks i tid, men den kan vara livshotande om den inte blir botad.

Du kan hjälpa till att stoppa endokardit, blodförgiftning och "smutsiga doser"
genom att alltid använda rent vatten (och ett rent vattenglas) när du förbereder
din dos, använda ny, ren bomull för varje injektion, se till att dina skedar 
eller kokare är rena, och att ordentligt rengöra dina händer före du injicerar.
Stelkramp
Tillbaks till Innehåll

Stelkramp är en bakterisk infektion som inträffar när stelkrampssporer kommer in i ett sår och förlöser sina bakterier, vanligtvis efter att en sårskorpa redan har bildats. Bakterien tar sig sedan ut i blodomloppet och orsaker en infektion, som visar sig genom muskelspasmer eller stelhet, speciellt i nacken och käken (stelkramp är känd som "låst käke"). Stelkramp är livshotande om den inte botas.

Stelkrampssporer lever i jorden och på rost, vilket är varför en stelkrampsspruta rekommenderas om du trampar på en rostig spik eller något annant rostigt objekt. Dom flesta hälsodepartement erbjuder gratis stelkrampsinjektioner, vilket skyddar dig från stelkramp i fem år, så du kan fundera på att skaffa en. Om din nål, spruta eller annan injektionsutrustning blir nedsmutsad med stelkrampssporer pga jord eller rost, så kan du smitta dig själv. Underhudsinjicerare och muskelinjicerare är speciellt mottagliga för stelkrampsinfektioner och bör alltid använda ny, steril utrustning.

Köttätande sjukdom (necrotizing fasciitis)
Tillbaks till Innehåll

Necrotizing fasciitis är en bakterisk infektion känd som "köttätande sjukdom" som tränger in i kroppen genom bruten hud och påverkar sen den omringande vävnaden och muskeln. Den kan smittas genom utbyte av blod under nåldelning.

Symptom på necrotizing fasciitis är ökad rodnad och svullnad och extrem smärta i såret eller injektionsplatsen tillsammans med feber. Köttet runt såret börjar brytas ner och det ser ut som det har "ätits" upp. Eftersom den här infektionen är livshotande, är tidig botning med antibiotika livsviktig för överlevnad, även om lämplig behandling inte alltid hindrar döden i alla fall. Sår måste hållas helt rena.

Använd alltid ny, steril injektionsutrustning, dela aldrig på sprututrustning,
rengör noggrant dina händer och tvätta huden innan injicering, och att förbereda
dina droger på en ren yta hjälper alla att stoppa fasciitis infektioner.
Sårbotulism
Tillbaks till Innehåll

botulism

Sårbotulism orsakas av bakterier som producerar ett gift på huden där injektionssåret är gjort och som till slut stannar din andning genom att paralysera dina muskler.

Källan till botulism kan vara drogen, utblandning av drogen, smutsig sprututrustning eller nersmutsning under förberedelseprocessen. Sårbotulism kan undvikas på samma sätt som necrotizing fasciitis, genom att följa extrem sterilteknik vid förberdelse och injicering av dina droger.

Symptom på sårbotulism är sömniga ögonlock, förvrängt- eller dubbelseende, torr och öm hals och kan fortsätta med svårighet att prata och svälja, en svaghet av nacken, armar, ben och en svårighet att andas.

Om obehandlad, leder sårbotulism till döden genom att paralysera muskler
som används för andning. Tidig upptäckt och behandling för sårbotulism
är extremt viktig. Om du upplever något av symptomerna ovanför, sök
omedelbar medicinsk läkarvård. Behandling görs vanligtvis med antibiotika
och avtappning av bölder eller infekterade sår.
Hepatit
Tillbaks till Innehåll

Hepatit är en inflammation av levern som kan orsakas av vissa giftiga droger, alkohol, gatudroger eller som ett resultat av infektion av ett hepatit virus. Medans det finns många olika typer av hepatit virus, är hepatit-B och Hepatit-C dom två mest vanligt förekomna som drabbar injektionsdroganvändare, med Hepatit-A som tredje vanligast.

Genom att förhindra Hepatit så kan du förhindra dom
flesta andra infektionssjukdomarna som smittas genom att
man injicerar droger.

Generella symptom av Hepatit är trötthet, förlorad aptit, illamående, mild feber och muskelont, och om du röker cigaretter, så kommer du att märka att dom smakar otrevligt. Mer allvarliga symptom av hepatit är mörk (te-färgad) urin, ljusfärgad avföring och gulsot (en gulfärgning av huden och ögonvitorna).

HIV
Tillbaks till Innehåll

Human Immunedeficiency Virus (HIV) är det virus som orsakar AIDS i kroppen (Acquired Immune Defiency Syndrome), en immunssystem sjukdom som gör att kroppen förlorar sin förmåga att slåss mot infektioner och sjukdomar. HIV kan spridas genom utbyte av infekterad sperma eller vaginala vätskor under oskyddat sex, utbyte av blod vid delningen av sprututrustning eller olyckor med nålstick, och från mamma till barn under graviditet, födelse eller amning.

Blod-till-blod kontakt är det mest effektiva sättet stt smitta HIV till en annan, och att dela eller återanvända sprututrustning är extremt riskfyllt när man talar om HIV-smitta. Det är viktigt att peka ut att injicering av droger i sig självt orsakar inte HIV, utan HIV smittas genom (som hepatit och andra virus) när infekterat blod från en individ lämnas kvar i en nål, spruta, kokare, bomull eller vatten och injiceras sen in till blodströmmen på en andra individ som använder samma utrustning. Smittning av HIV från injicering av droger kan därför stoppas med 100% så länge du alltid använder din egna sterila utrustning och delar aldrig dom med någon annan.

Anonyma eller konfidentiella HIV-antikroppar tester finns tillgängliga
från nästan alla kommuner, landsting och/eller statliga hälsodepartement,
lokala hälso- och familjeplanerings kliniker, AIDS service organisationer,
sprututbytesprogram och många andra sorts ställen.

Generella symptom på HIV infektion är låggradig feber och trötthet. Ju längre en person är HIV-infekterad desto större är chansen att dom utvecklar en av många bakterie, svampar eller virusinfektioner, cancer, neurologiska tillstånd eller andra tillstånd som drabar personer med HIV och AIDS. Traditionella västra och alternativa terapier finns tillgängliga för att motarbeta att HIV viruset förökar sig i kroppen och för att förhinda och bota några av dom många oppurtuniska infektionerna som personer med HIV och AIDS vanligvis får. Det finns för närvarande inget botemedel mot HIV och AIDS.

Injektionsrelaterade skador

Spårmärken och blåmärken
Tillbaks till Innehåll
blåmärke

Spårmärken är dom ärr som dyker upp längs venerna på någon som injicerar ofta och använder samma injektionsplats på kroppen. Blåmärken inträffar när blod läcker ut från venen under huden samtidigt som du injicerar. Skada på venerna, inklusive spårmärken och blåmärken, kan minimeras eller förhindras helt genom att praktisera följande säkra injektionsregler. (Dom är speciellt viktiga för dom personer som är rädda att deras familj, vänner, jobbkamrater eller någon annan ska få reda på deras droganvändning. Spårmärken är ett av som vanligaste synliga sätten att se om någon använder.)


Venkollaps
Tillbaks till Innehåll

Venkollaps inträffar när vener kollapsar pga upprepade injektioner på samma plats på kroppen, upprepade lokala infektioner eller trauma på venen och närliggande vävnader. Användning av en trubbig eller slö nål kan föregå en venkollaps. Du vet när du har en kollapsad ven när du inte kan dra blod från den eller när venen "försvinner." Trombos är formationen av en blockning i en blodvessla av en blodklump. Använd inte vener som inte böjer sig när man trycker på dom eftersom dom kan innehålla blodklumpar som kan brytas av och fastna i lungor eller andra delar av din kropp och orsaka allvarlig skada.

Du kan undvika venkollaps genom att alltid rotera och alternera dina injektionssår på huden och genom att injicera i samma riktning som kroppens blodström (mot hjärtat). Att använda samma injektionssår om och om igen utan att låta venen läka är en av dom säkraste sätten att orsaka venkollaps. Också, sätt in nålen vid en 15 till 45 graders vinkel med den snedslipade kanten av nålen vänd uppåt. Att äta vitamin C kan hjälpa dina vener att läka sig själva och minska blödning och blåmärken. Injicera Aldrig Vitamin C, Svälj den bara!

Bölder
Tillbaks till Innehåll

Bölder börjar med rodnad, svullnad och ömhet vid ett injektionssår och utvecklas till en infektion med en hård, varfylld kärna. Bölder resulterar från misslyckade injektoner (Att man injicerar i vävnaden som omger venen), att man injicerar en lösning med mycket partiklar i den, att man glömmer att rengöra injektionsytan före man injicerar, att man använder smutsig sprututrustning eller underhudsinjicerar droger som kokain eller speed som orsakar skada på dina muskelvävnader och hud.

Om du märker att du har en hård, varm knöl som utvecklas på en injektionsyta, lägg på en varm kompress minst tre gånger per dag för att antingen göra bölden som formas försvinna eller få den att sluta växa (mjukna och fyllas med var). Om den stannar, så kan du öppna upp bölden och dränera den på ett sjukhus eller klinik. Om du upplever feber, fryser, extrem trötthet eller smärta tillsammans med en böld, sök medicinsk läkarhjälp omedelbart för att du kan ha en blodinfektion, smärta i ljumsken eller armhålor betyder också att du troligtvis har en infektion för vilket du bör söka medicinsk läkarhjälp för.

böld


Om du inte vill söka medicinsk hjälp för en böld, följ dom här stegen:

 1. Rengör området med tvål och vatten, och se till att hålla det så rent som möjligt hela tiden.

 2. Om bölden är rinnande, låt den fortsätta rinna.

 3. Håll området täckt med sterilt bandage du kan köpa på apotek, och byt bandage två gånger per dag tills varet slutat rinna och fortsätt byta bandaget minst en gång per dag tills bölden har helt läkt. Bandage som direkt rör såret bör vara fuktade med steril saltlösning (vilket du också kan köpa på apotek) och sen inlindad i ett torrt bandage och tejp. Riktigt lindade bandage över en böld kommer att se till att infektionen stoppas och påskyndar läkningen.

 4. När du tar bort bandaget, fukta bandaget som rör såret så du inte drar bort nyformad vävnad.

 5. Varma kompresser och saltlösningar kommer att uppmuntra bölden att dränera och påskynda läkningen. Blötlägg inte eller använd kompress när såret är öppet eller dräneras. Efter bölden har dränerat och sårskorpa bildats, kan antibiotiska krämer och preperat som 'aloe vera' gelé vara hjälpfulla.

 6. Låt området läka fullt. Om bölden vägrar att dränera helt eller smärta och svullnad fortsätter, sök läkarhjälp.

Använd bara akutmottagning som en sista resurs för att få dina bölder dränerade. Chansen finns att traumaläkaren eller kirurgen du träffar inte kommer att vara sympatisk till din smärta, undermedicinera din smärta, göra ett stort ingrepp, och inte följa upp hur det går för dig. Försök istället att hitta en klinik där vården är mera human (även om det inte finns några garantier när det kommer till folks attityder mot sprutnarkomaner!). Försök att hitta en klinik där du kan få dina bandage ombytta på ett regerlbundet sätt och se till att dina bölder läker ordentligt. Det kommer att se till att minimala ärr uppstår.

Emboli
Tillbaks till Innehåll

En embolism är något som luft, fett, smutsigheter, jord eller andra partiklar som kan blockera en blodvessla vilket resulterar i stoppet av blodströmmen. Partiklar från injekterade tabletter som inte pulveriserats och klumpar av bakteria är två exempel av saker som kan orsaka emboli. Emboli kan vara väldigt allvarligt, om den förflyttar sig genom blodvesslorna till hjärta eller lungor eller sätter sig i dom små blodvesslorna i fingrarna, ögonen eller tårna, kan allvarlig cirkulationsskada uppstå. Emboli kan undvikas genom att filtrera bort partiklar från din dos eller att avstå helt från att injicera tabletter, hur pulveriserade dom än tycks vara.

Ta vara på din hälsa
Tillbaks till Innehåll

Pga att många användare är involverade i den dagliga kampen att skaffa sin drog, så klarar många användare inte av att sköta om deras hälsa, och den ökade stressen på kroppen av att injicera dagligen resulterar i kronisk dålig hälsa. Varje ny injektion av droger kan potentialt skölja din blodström med alla sorters möjliga infektionsagenter och föroreningar som kan försvaga ditt immunsystem. Att inte få i sig riktig näring eller tillräcklig med vätska, för lite sömn och regelbunden medicinsk vård kan förvärra situationen. Så mycket som möjligt, följ vanligt, sunt förnuft för att ta hand om din hälsa. I framtiden kommer 'Harm Reduction Coalition' att skapa en broschyr som innehåller baskunskaper för att ta hand om din hälsa och första hjälpen förslag för sprutnarkomaner.

Ordentlig näring, tillräcklig vätska, nog med
sömn och regelbunden medicinsk vård är
viktiga i att sköta hälsan för vem som helst.


Kapitel 4: Överdosering och andra akuta medicinska problem

En av dom mest allvarliga hälsoriskerna associerad med att använda olagliga droger är risken för en överdos. Medans överdos i sig självt är allvarligt, behöver det inte vara dödligt. Alla som använder olagliga droger bör ta sig tiden att tala med vänner och utveckla en överdos-plan ifall någonting händer. Om en individ överlever en överdos eller inte beror mest på vad dom närvarande gör eller inte gör för att hjälpa. Alla användare bör veta hur man gör för att utföra hjärt- och lungräddning och mun-mot-mun livräddning, och vara medvetna om dom nödvändiga stegen dom ska ta om någon dom är med överdoserar. Dom flesta överdoser inträffar i närvaro av någon annan person, så ofta har vi chansen att hjälpa våra nära och kära att överleva om vi vet vad vi ska göra. Läs dom följande stegen noga och gör vad du behöver för att känna dig säker att kunna hjälpa någon som har överdoserat att överleva. Vi är skyldiga oss själva det och varandra.

Vad är en överdos?
Tillbaks till Innehåll

Droger som folk tar för att bli höga fungerar genom att påverka hjärnan. Pga att hjärnan kontrollerar andra delar av kroppen och funktioner av kroppen (som lungorna som gör att syre kommer ut i blodet, njurarna och levern som rensar bort gifter från kroppen, och hjärtat som pumpar blodet till alla delar av kroppen), att använda droger kan påverka en eller flera av dessa viktiga aktiviteter förutom att göra dig hög. T ex, kokain snabbar upp din hjärttakt och heroin saktar ner din andning. En persons kropp kan vanligtvis anpassa sig till dessa förändringar, men om du tar för mycket av en speciell substans, kan sådana förändringar överväldiga kroppens förmåga att anpassa sig till dom och väldigt allvarliga sidoeffekter kan uppstå.

Några sidoeffekter som inträffar från att ta mycket droger är ofta allvarliga men inte omedelbart livsfarliga, som skadan som kan inträffa på levern och njurarna från att dom arbetar för hårt för att rensa bort drogerna från kroppen över en period av flera år. Men om för mycket av en drog når hjärnan eller andra organ för fort, kan allvarliga sidoeffekter som medvetenlöshet, avstannad andning, hjärtstopp eller krampanfall inträffa - vilket alla kan vara dödliga. Det är det som betecknas som en drog överdos.

Överdoser är väldigt allvarliga men behöver inte vara dödliga. 
Ofta, beror skillnaden mellan liv och död, på vilka som är omkring 
och vilka steg dom tar för att hjälpa personen som har överdoserat.

Det här kapitlet kommer att hjälpa dig eller någon du älskar att undvika att överdosera från början och ge dig basinformation om vad du ska göra ifall du är med någon som överdoserar. Det finns ingen anledning för dig att dö bara för du blir hög!

Hur inträffar en överdos?
Tillbaks till Innehåll

Alla som använder droger kan överdosera, från förstagångsanvändaren till personen med många års erfarenhet. Det finns många anledningar till varför någon överdoserar:

Hur kan du se om någon har överdoserat?
Tillbaks till Innehåll

Antidepressiva droger som opiater (t.ex, heroin och dilaudid) och sömnmedel (t.ex, valium och alkohol) saktar ner kroppens funktioner. En person som överdoserat på en antidepressiv drog kommer att uppleva andningsstopp, vilket betyder att deras andning kommer att bli livsfarligt långsam eller helt avstanna, vilket leder till hjärtstopp.

Stimulerande droger, som kokain och speed, kan orsaka att en person som har överdoserat får en hjärtattack eller upplever hjärtstopp, kollaps från utmattning, får ett krampanfall eller bli så förvirrad att dom skadar sig själva.

En av dom klaraste signalerna att någon har överdoserat är att deras ansikte eller läppar blir blå. Dom kan också se väldigt bleka ut, vara väldigt slappa, kunna titta på dig och andas men inte prata med dig, andas men väldigt långsamt och ytligt, sluta andas helt, ha en låg puls(hjärtslag) eller ingen puls alls, fradga vid munnen, kräkas, skaka eller få ett krampanfall, klaga på bröstsmärtor, tryckande- och åtstramande andning eller andnöd, eller plötsligt kollapsa och bli medvetslös. Du har ungefär 4 minuter på dig från att läpparna blir blåa till koma.

En person som överdoserar är vanligtvis inte medveten om vad som händer pga att effekterna av drogen dom använder. Dom är hjälplösa och behöver någon som handlar fort. Om en person slutar att andas, kan det ta bara några minuter tills dom dör. Att bara vänta tills "det gått över" är det värsta du kan göra om någon överdoserar. Omdelbar handling måste tas för att hjälpa dom att överleva.

Vad du ska göra om någon överdoserar
Tillbaks till Innehåll

Alla som använder droger bör göra upp en överdos-plan ifall någonting händer. Om någon överdoserar, följ dom här stegen:

 1. Kolla för att se om personen kan öppna sina ögon eller prata med dig. Skaka dom och ropa deras namn.

 2. Undersök personens puls och andning. Dimmar en spegel igen när du håller den framför deras mun? Kan du känna deras andedräkt på din hand? Rör sig deras bröstkorg upp och ner? Kan du höra deras hjärtslag när du lägger ditt öra på deras bröstkorg?

 3. Om personen inte svarar eller ser ut att ha slutat andas, försök att få dom att vakna genom att nypa dom i öronloberna eller massera deras bröstkorg med dina knogar. Försök att få dom att ställa sig upp och gå omkring, även om du måste hålla upp dom. Tala till dom. Det är viktigt att hålla någon som överdoserat så alert som möjligt.

 4. Om personen har slutat att andas, behöver dom vård omedelbart eller så kommer dom att dö inom minuter om dom inte får luft. Håll dom vid liv genom mun-mot-mun livräddning. Att hjälpa någon att andas är relativt ofarligt - det är pumpandet av bröstkorgen som kan vara farligt och bör bara göras av någon som vet hur. Ring 112 och berätta att personen har slutat att andas. Lägg dom i en återhämtningsposition på golvet.

  återhämtningspositionen
 5. Om du inte kan få dom i återhämtningspositionen, luta kroppen framåt istället för bakåt så deras luftvägar blir fria och vätskor kan rinna ur munnen. KOMIHÅG, spyor smittar nästan inte alls eftersom den är sur och dödar bakterier. Så rensa ur deras mun med din hand (använd inte vatten eftersom dom kan kvävas), och TA BORT DET. Det må vara äckligt, men det kan rädda någons liv.

 6. Om personen är medvetslös, (du kan inte väcka dom vad du än gör), ring 112 omedelbart! Om dom kommer att få ett anfall eller sluta andas, så vill du att dom befinner sig i en ambulans när det händer. Vänta inte på dom att bara "komma ur det."

 7. Om personen är medvetslös men upplever illamående, bröståtstramning, andnöd eller andra symptom, övertyga dom att ringa 112 eller ring 112 åt dem.

 8. När du ringer 112, behöver du inte berätta för operatören att personen har överdoserat. Det hjälper att undvika att en massa poliser dyker upp tillsammans med ambulansen. Medans du väntar på ambulansen, kolla för att se om personens luftvägar är klara, men stick inte in något i deras mun om du inte kan se något som blockerar deras hals, som kräk eller mat.

 9. Lämna aldrig någon ensam som har överdoserat. Om du behöver att avlägsna droger eller sprututrustning före ambulansen kommer, släpp inte personen ur sikte. Om du absolut måste lämna pga något skäl, lägg dom i återhämtningspositionen, ring 112 före du lämnar eller från någon närliggande plats, och se till att ambulanspersonalen har tillgång till platsen där personen ligger.

 10. När ambulanspersonalen kommer, berätta för personalen att personen ibland använder (x) drogen. Dom kan bäst hjälpa personen om dom vet vad som hänt. Ambulanspersonalen behöver ta reda på hur dom ska behandla personen, men du behöver inte berätta för dem att du använder droger tillsammans med din vän. Ambulanspersonalen ringer vanligtvis inte efter polisen om dom inte är fysiskt hotade. Visa respekt för personalen så kommer dom vanligtvis att göra deras jobb.

Vad du INTE ska göra om någon överdoserar
Tillbaks till Innehåll

Det finns också en del saker du INTE bör göra om någon du är med överdoserar:

Narcan
Tillbaks till Innehåll

Narcan (naloxone) är ett opiat-motgift som när det injiceras i en person som har överdoserat på heroin, metadon eller någon annan syntetisk opiat, motverkar omedelbart effekterna av dessa droger och får personen att vakna upp. Narcan kan ges intravenöst eller i muskeln. Ambulans och annan akutpersonalsfordon bär ofta Narcan med sig för att använda ifall det inträffar en opiatöverdos, och en del avgiftningsprogram använder fortfarande Narcan för att starta abstinenssymptom när en patient anländer. Narcan är restrikterad för användning endast av medicinsk- och hälsoprofessionella, och hjälper bara någon som har överdoserat på heroin eller någon annan opiat.

Att ge någon som har överdoserat en injektion av Narcan kan vara ganska stressigt eftersom personens kropp kastas omedelbart in i allvarliga abstinensbesvär, vilket orsakar dom extrem smärta och obehag. Personen som har överdoserat kan bli upprörd, börja att slå sönder saker och skrika, bli fysiskt aggresiv och även vägra uppsöka ett sjukhus. Uppmuntra ambulanspersonalen att dela ut Narcan sakta för att göra övergången till abstinens mindre smärtsam och mer försiktig. Eftersom Narcan är kortvarig så kan personen gå tillbaka till en nivå av glädje och om dom har tillräckligt med droger i systemet, börja att överdosera igen. Det är därför viktigt att ha tillräckligt med drogen till hands och erfarenhet att riktigt administrera den.

En del kliniker föredrar att inte administrera Narcan om en överdos inträffar eftersom dess otäcka och hårda effekter. Det stora problemet för människor som överdoserar på opiater är att dom slutar att andas, så länge akutåtgärder tas så att ett överdosoffer fortsätter att andas, så kommer dom flesta att vakna upp inom ett par minuter utan shocken som orsakas av att administrera Narcan.

Oavsiktliga nålstick
Tillbaks till Innehåll

Det finns en liten chans att smittas av HIV om du prickas eller skrapas med en använd nål. Infektionsrisken från hepatit och stelkramp är mycket större om nålen var nedsmutsad med någon av dom bakterierna, både vilket är mer smittsamma än HIV. Om du oavsiktligen sticks med en nål som var använd av någon annan, försök att inte få panik och ta följande åtgärder:

Risken från infektion av hepatit och
stelkramp är mycket större än risken av
HIV från ett oavsiktligt nålstick.
 1. Uppmuntra såret att blöda genom att trycka på sticksåret. Det kommer att hjälpa till att hindra sjukdomsalstrande organismer från att tränga in i din kropp.

 2. Tvätta såret med tvål och vatten så fort som möjligt.

 3. Lägg på ett bakteriedödande medel och ett sterilt bandage.

 4. Sök medicinsk hjälp från ett akutrum eller klinik. Om personen vars nål du blev stucken med är HIV positiv, så kan du bli uppmuntrad att ta ett rad antivirus droger för att förhindra en infektion med viruset. Du kan också bli erbjuden en stelkrampsspruta. Om inte, så kan du beställa en om inte din vaccination är gjord nyligen.

 5. Om du tillbringar mycket tid bland nålar och sprutor regelbundet, så kan du ta en stelkrampsförstärkare varje femte år och bli vaccinerad mot hepatit-B.

Det finns ingen anledning att oavsiktliga nålstick ska behöva hända!

nålstick


Kapitel 5: Verktyg - Var hittar man nytt material och vad gör man med det gamla?

För din säkerhet och andras är det väldigt viktigt att förvara och göra dig av med din använda sprututrustning på ett riktigt sätt. Det finns ingen ursäkt för att vara för lat eller oansvarig när det kommer till att göra dig av med dina möjliga nedsmittade nålar och sprutor. Att kasta din utrustning på en tom plats, park, offentligt badrum, lekplats eller någon annanstans där någon kan bli oavsiktligen stucken utsätter andras hälsa för fara, och ger oss alla ett dåligt namn, samtidigt som det ökar diskrimineringen mot droganvändare. Var omtänksam mot människorna som bär iväg med dina sopor, och tänk på vart dina nålar och sprutor du spolar ner i toaletten hamnar någonstans! Ta dig tid att göra dig av med din utrustning ordentligt.

Säker förvaring och hanteringen av injektionsutrustning
Tillbaks till Innehåll

Speciellt om du har små barn, förvara alltid din sprututrustning - smutsig eller ren - på en plats där andra inte är troliga att komma i kontakt med den. Behåll din utrustning i dess förpackning tills du är redo att använda den så den håller sig steril, och förvara dina nålar och sprutor på en kall, torr plats.

Förvara alltid dina använda nålar och sprutor i en kaffeburk, såsburk, liten låda, PET-flaska eller liknande för att förhindra oavsiktliga nålstick. Om du bor med en annan sprutanvändare, se till att hålla din utrustning seperat för att förhindra oavsiktlig delning. Du kan också märka dina sprutor så du kan skilja dom åt.

Korrekt sätt att göra sig av med sin använda sprututrustning
Tillbaks till Innehåll

avfall

Det är bäst om du tar din använda sprututrustning till ett sprututbytesprogram eller någon annanstans där den kan göras av med ordentligt. Om du inte har tillgång till ett sådant program, kasta det i soporna efter du har säkert packat det i en punkteringssäker låda. Spola inte ner använd utrustning i toaletten eftersom den kan hamna på en strand eller i havet någonstans eller sticka rörmokaren som måste rensa bort blockeringarna i rören.

Var får man tag på nytt material?
Tillbaks till Innehåll

Lyckligtvis, har många kommuner nu sprututbytesprogram (USA) där du kan få ny, steril utrustning gratis och göra dig av med använda utrustning. Hör efter med ditt lokala sprututbytesprogram om det finns ett där du bor, och bli delaktig! Det är ett jättebra sätt att hjälpa dig själv och andra användare.

Du kanske bor på ett ställe där du kan köpa sprututrustning över disken. Försök att hitta ett kooperativ-apotek och låt honom eller henne veta att du uppskattar deras hjälp. Meddela andra användare vilka apotek som är villiga att sälja utrustning till dom.

Om det inte finns något annant alternativ, så kan du vanligtvis hitta sprututrustning på den svarta marknaden. Om du köper nålar och sprutor på gatan, så rengör dom först innan du använder dom, ibland så ompacketeras smutsig utrustning och säljs som ny.slut